CONCERT VAN DE HOOP
CONCERT VAN DE HOOP

Astrid Stockman
Van opleiding is Astrid Stockman een klassiek pianiste en klasiek zangeres. Al tijdens haar zangstudie rolde ze beetje bij beetje in het vak en vandaag staat haar leven in het teken van zingen, theaterspel en muziek maken.
Astrid Stockman houdt ervan om klassieke muziek tot bij mensen te brengen die er normaal weinig contact mee hebben. Zo mocht zij bijvoorbeeld een hoofdrol creëren in ‘Be My Superstar’, een opera over cyberbullying, geproducet door LOD en verschillende Europese operahuizen. Deze opera is bedoeld voor iedereen vanaf 14 jaar, maar werd door het onderwerp voornamelijk voor jongvolwassenen gespeeld.
Er is ook het project Stokman en Vos, waar zij met collega’s Liesbeth en Stijn naar woonzorgcentra trek om de bewoners te verblijden met een mix van klassieke muziek, Nederlandstalige parels en een scheut humor waar Gaston en Leo’s oortjes van zouden gaan gloeien.
Astrid Stockman zong enkele keren de titelrollen voor kinderopera’s in BOZAR, waar het koor bestond uit Brusselse schoolkinderen die een heel jaar lang werden voorbereid voor de grote dag. Ook zong zij Marzelline in een bewerking van Beethovens opera ‘Fidelio’ met Walpurgis, waarmee ze enkele jaren door heel Vlaanderen en Frankrijk zijn getourd om heel jonge kinderen kennis te laten maken met opera en met dit verhaal van de sterke vrouw Leonore.
Haar hart ligt ook bij projecten die buiten de lijntjes kleuren. In ‘HERE’ van Lali Ayguadé Company mocht Astrid Stockman een gezongen rol maken en uitvoeren in een productie met enkel twee dansers en één zangeres. Voor Muziektheater Transparant en Opera XXI schreef en zong zij de rol van Medea in ‘Medeamaterial’. Dit was een soundscapeopera, geregisseerd door Aïda Gabriëls, waarin Astrid in dialoog ging met contrabassist Pieter-Jan Van Assche. Zijn project Innerwoud is allesbehalve klassieke muziek te noemen, maar ze vonden elkaar wonderwel. Uit dit project werd de LP ‘Haven’ geboren en volgden concerten in onder andere de AB en op de Feeërieën. Astrid heeft ook een warme herinnering aan de productie ‘Opera Buffa’ (Laika), waar ze Don Giovanni van Mozart brachten met elektrische basgitaar en hammond orgel, in een levensecht restaurant-decor waar de glazen water al eens door de lucht vlogen.
Haar job bracht haar op heel veel plaatsen en podia in de wereld, waarvoor zij enorm dankbaar is. Enkele voorbeelden zijn Oostenrijk, Denemarken, Montenegro, Spanje, Panama, Nederland, Frankrijk, Polen… Sinds 2020 werkt Astrid Stockman overwegend in Vlaanderen, waar je haar mogelijks ook reeds muziek op TV hebt zien maken in Vive la Vie, Vive le Vélo, Tulpen uit Antwerpen,…
Meer info op www.astridstockman.com
Steve Dujardin Contratenor / zangdocent
Als talentvolle contratenor profileert Steve Dugardin (°1964 )zich snel duidelijk op de muziekscène. Vanaf zijn vijftiende studeerde hij achtereenvolgens muziek bij Aimée Thonon en zang bij Marie-Thérèse Maesen, assistente van Lucienne Van Dijck. Bij Van Dijck behaalde hij een Eerste Prijs Zang aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Gedreven door zijn vak specialiseerde Steve Dugardin zich bij de Engelse mannelijke alt Ashley Stafford, Ingrid Voermans en Margreet Honig. Later volgde hij nog les bij o.a. John Norris en Stephen Smith in Chicago.
Met zijn uitzonderlijk stemgeluid werkte hij al snel mee als koorzanger in producties onder leiding van Sigiswald Kuijken, Jos Van Immerseel, Ton Koopman, Gustav Leonhardt en bij Currende o.l.v. Erik Van Nevel. Hij zong ook meer dan tien jaar in het Collegium Vocale Gent van Philippe Herreweghe. Als solist werkte hij regelmatig met o.a. Ricercar Consort, Clemencic Consort, Tragicomedia (Stephen Stubbs), Il Seminario (Gerard Lesne), Les Arts Florissants (William Christie), Il Fondamento (Paul Dombrecht), Huelgas Ensemble (Paul Van Nevel). Choeur de Chambre de Namur, La Petite Bande, Musica Antiqua Köln, de Nederlandse Bachvereninging, het Bach Ensemble (Joshua Rifkin) en ook nog te horen bij Ensemble Clematis o.l.v. Leonardo Garcia Alarcon. Hieruit ontstonden diverse opnamen.
Steve Dugardin bezit een ruime ervaring in het theater. Hij speelde in verschillende opera’s waaronder Ercole Amante van Cavalli ( in Boston en op het Muziekfestival te Utrecht). Ook de titelrol van in Akhnaten van Philip Glass nam hij voor zijn rekening. Hij speelde de rol van Nutrice uit L’ Incoroazione di Poppea van Monteverdi en Il Maggio in Rinaldo van Handel, beiden in een enscenering van Nigel Lowery, de rechterhand van Robert Carson.
De danscène leerde hij kennen door zijn medewerking aan ‘Iets op Bach’ van Alain Platel. Hierop volgden Bâche, Import-Export en Ashes van Koen Augustijnen.
In de theatermonoloog ‘Gilles’ van Hugo Claus stond hij samen op de planken aan de zijde van en met Jan Decleir. In Gift van NTgent in een regie van Johan Simons zingt hij liederen van Dowland. In Kings of War in een regie van Ivo van Hove, Toneelgroep Amsterdam, ITA zingt hij samen met een trombone kwartet.
Sedert een paar jaar is hij productiemedewerker op het festival TAZ in Oostende. Ondertussen volgt hij ook een opleiding tot theatertechnicus.
Steve Dugardin doceerde zang aan het Koninklijke Muziekconservatorium in Luik en aan de Hogeschool Antwerpen op de opleiding Kleinkunst.
Net voor de Corona-periode richtte hij het Dameskoor Aiméé Thonon op in nagedachtenis van zijn ‘ontdekker’ Aimée Thonon.
Steve Dugardin is al sedert de oprichting van Tutti Fratelli, o.l.v. Reinhilde Decleir en nu o.l.v. Nico Sturm, de vaste zangcoach van het gezelschap.


Dameskoor Aiméé Thonon
Het dameskoor werd opgericht in 2019, na overleg tussen ex-koorleden, ter ere van de in 2007 overleden Aimée Thonon. Het koor staat onder leiding van Steve Dugardin, die als
vijftienjarige op aanraden van Aimée zijn weg zocht en vond in de muziek.
Zo kwam hij terecht in het conservatorium in Gent en studeerde later af in het conservatorium van Antwerpen bij Lucienne Van Dijck
Zijn loopbaan als zanger bracht hem bij gerenommeerde ensembles zoals het Collegium Vocale van Philippe Herreweghe en het Huelgas Ensemble van Paul van Nevel.
Tijdens opera’s, dans en theatervoorstellingen in binnen- en buitenland groeide zijn ervaring als solozanger. Steve doceerde zang aan de kleinkunst afdeling aan de Hogeschool Antwerpen en is al 14 jaar zangcoach bij het theatergezelschap Tutti Fratelli van Reinhilde Decleir, nu o.l.v. Nico Sturm.
Steve koos bewust voor een Dameskoor om twee redenen: eind jaren 80 mocht hij als enige jongeman meezingen in een dameskoor en legde zo de basis voor zijn unieke contratenorstem en ten tweede zorgt een koor met gelijke stemmen voor een speciale klankkleur.
Het repertoire is een stevige mengeling van diverse periodes, van renaissance tot klassiek, via The Beatles tot hedendaags en van a capella tot begeleiding met groot orkest.
Ook de zangtechniek en uitspraak en inhoud van de tekst zijn heel belangrijk, daar wordt dan ook elke repetitie veel aandacht aan gegeven.
Het koor repeteert op dit moment elke vrijdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in OC Schaperije, Steenovenstraat 86 8400 Oostende.
Wie zich geroepen voelt om in een Dameskoor te komen zingen mag altijd contact opnemen via info@stevedugardin.be